ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΟΠΟΥΛΑ

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011

TΑ ΤΑΦΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΘΩΜΑ.

(Αναμνηστική φωτογραφία με τον νεκρό. Η εν λόγω συνήθεια έχει πλέον εκλείψει αλλά στις αρχές του αιώνα ήταν διαδεμένη στον Πόντο και συνεχίστηκε και κατά την πρώτη περίοδο της εγκατάστασης στην Ελλάδα.)
   ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΑΥΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΤΑ ΜΝΗΜΑΤΑ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΚΛΙΠΟΝΤΕΣ. Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ ΗΘΕΛΕ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΝΑ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΓΗ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ. ΤΑ ΜΝΗΜΑΤΑ ΠΛΕΝΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΝ.
ΤΑ ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΔΙΝΑΝ ΚΑΙ ΕΠΑΙΡΝΑΝ. ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΑΡΕΒΡΕΘΟΥΝ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΝ ΤΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΙ ΚΑΘΑΡΟΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΑΠΟΤΟΛΜΟΥΣΑΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΩΝ ΠΕΘΑΜΕΝΩΝ. ΣΥΝΗΘΩΣ ΗΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΑΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΗΓΑΔΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΝΕΚΡΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ, ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΔΗ.
   ΤΑ ΤΑΦΙΚΑ ΑΥΤΑ ΕΘΙΜΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ ΟΠΟΥ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΔΙΝΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ. ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΑΤΩΝ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΑΝ ΝΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Η ΗΘΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΙΧΕ ΑΦΗΣΕΙ ΜΙΣΟΤΕΛΕΙΩΜΕΝΗ.
  ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΞΕΡΙΖΩΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΑΥΤΑ ΕΓΚΑΤΑΛΗΦΘΗΚΑΝ. ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΠΑΝΕΦΕΡΑΝ. ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ, ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΟΥΡΜΕΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ.
ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΘΙΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΡΕΠΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΔΟΞΑΣΙΑ ΟΤΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΤΕΒΑΙΝΑΝ ΣΤΟΝ ΑΔΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΤΟΥ ΑΧΕΡΟΝΤΑ ΠΟΤΑΜΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΥΛΕΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΡΜΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΝΔΡΩΘΗΚΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΩΝ ΧΙΛΙΕΤΙΩΝ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΑΣΒΕΣΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΣ.

Σαββίδου Λένα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου