ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΟΠΟΥΛΑ

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Σέρρα στα 1960


Πρόκειται για μια σπάνια καταγραφή του χορού Σέρρα, που χορεύτηκε τη δεκαετία του 60 στην Καλλιθέα και διασώθηκε από τη Γερμανική τηλεόραση. Οι χορευτές, είναι Πόντιοι πρόσφυγες πρώτης γενιάς. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της καταγραφής είναι η κυκλική μορφή του χορού, κάτι που στις μέρες μας τείνει να εκλείψει. Τα σύγχρονα χορευτικά σχήματα παρουσιάζουν τη Σέρρα σε ευθεία παράταξη για λόγους αισθητικής . Αναμφίβολα η αισθητική εικόνα βελτιώνεται κατά αυτόν τον τρόπο αλλά χάνονται πολύτιμα στοιχεία που αφορούν τον ιδιαίτερο αυτόν χορό.
Αρχικά χάνεται η ιστορικότητα του, γιατί μεταλλάσσεται σε κάτι διαφορετικό από τον αρχικό χορό που χορευόταν στον Πόντο. Κατά δεύτερο, παραμερίζεται το στοιχείο της συλλογικότητας και ισότητας που είναι ίδιο χαρακτηριστικό των Ποντιακών χορών. Στους Ποντιακούς χορούς δεν υπάρχει πρωτοχορευτής. Όλοι είναι ίσοι και το αποτέλεσμα είναι συλλογικό. Το σπάσιμο του κύκλου αναδεικνύει το άτομο και ενεργειακά η ομαδα υφίσταται απώλειες.
Οι χορευτές στην παραπάνω καταγραφή είναι μέσης και άνω ηλικίας. Τους βλέπουμε όμως να χορεύουν έναν απαιτητικό σε ενέργεια χορό και μάλιστα χωρίς κόπο. Αυτό το στοιχείο είναι ίσως και το σημαντικότερο μιας και θέτει προβληματισμούς προς μια συνισταμένη του χορού που αν και μελετήθηκε σε βάθος, σπάνια αναφέρεται: την ενεργειακή φύση του Πυρρίχιου-Σέρρα.
Είναι άραγε τυχαίος ο μύθος που συνδέει τον χορό με την Θεά Αθηνά και την παράδοση του από αυτήν στους Αργοναύτες σαν ιερό όπλο κατά την απόπλευση του "Αργώ" από το λιμάνι της Ιωλκού;

Σαββίδου Λένα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου