ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΟΠΟΥΛΑ

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ΤΕΜΕΤΕΡ ΚΑΙ ΜΕΙΖΕΤΕΡ : ΓΡΑΙΚΟΙ

     Γραικοί Μουσικό Συγκρότημα

      

         
    Graikoi Band

Υπευθ. επικοινωνίας : Γαβριάς Νίκος
Τηλέφωνο:  6977 182 189
Email :  graikoiband@gmail.com και ngavrias@gmail.com


OI «ΓΡΑΙΚΟΙ» ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Σε ταξίδια μακρινά στο χώρο της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής κινούνται τα μέλη του συγκροτήματος «Γραικοί» που ιδρύθηκε το 2005 από την οικογένεια Ελληνίδη και το οποίο διαθέτει ένα πλούσιο ρεπερτόριο δημοτικών τραγουδιών. Το νέο τους CD τιτλοφορείται «Της αγάπης και του Έρωτα» και κυκλοφόρησε τις 23 Δεκεμβρίου 2010.
Η μουσική γκάμα του συγκροτήματος εκτείνεται στα τραγούδια του Πόντου και της Μικράς Ασίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Βόρειας Ηπείρου, της Θράκης, της Πελοποννήσου και των νησιών του Αιγαίου.
Μέλη του σχήματος είναι οι εξής καλλιτέχνες: Ο Παναγιώτης Ελληνίδης στο κλαρίνο, ο Νίκος Γαβριάς στο βιολί, στην ποντιακή λύρα και στον κεμανέ, η Ρία Ελληνίδου στα κρουστά και στο τραγούδι, η Κατερίνα Ελληνίδου στο τραγούδι, η Σουμελή Ελληνίδου στο τραγούδι, ο Βαγγέλης Χάτσιος στα κρουστά, ο Τριαντάφυλλος Πασσαλής στην λάφτα και στο σάζι, ο Παπαγιαννίδης Κώστας στο ούτι και στο λαούτο.
«Έχουμε επιρροές από την απίστευτη μουσική μας παράδοση», λένε οι «Γραικοί» και τονίζουν ότι: «Ενδιαφερόμαστε να μεταφέρουμε τραγούδια ξεχασμένα …Με πολλή αγάπη στις νεότερες γενιές»!
Συνεργάζονται, με χορευτικούς πολιτιστικούς συλλόγους και μελωδικά συνοδεύουν μουσικά παραδοσιακά δρώμενα. Επίσης, έχουν συμμετάσχει σε γνωστά φεστιβάλ όπως το φεστιβάλ Ολύμπου, στην έναρξη του river party Καστοριάς, σε τηλεοπτικές εκπομπές τόσο στην ελληνική όσο και σε διεθνή τηλεόραση, σε συναυλίες, δεξιώσεις, γάμους, πανηγύρια, live εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (μέχρι και την μακρινή Αργεντινή)με σκοπό την διασκέδαση και ψυχαγωγία του κοινού μέσω της μουσικής συνύπαρξης και του χορού.
Τα μέλη του συγκροτήματος με πλούσια βιογραφικά και σπουδές πάνω στην παραδοσιακή μουσική, υποστηρίζουν την ελληνική παράδοση πιστά και αφοσιωμένα, με τρόπο τέτοιο που δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο μπροστά στο άκουσμα των τραγουδιών που ερμηνεύουν. Το ρεπερτόριο τους καλύπτει τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού κοινού και στοχεύει να κατακτήσει τις καρδιές όλων.

Για το CD του συγκροτήματος έχουν γραφτεί ήδη τα καλύτερα λόγια, Τραγούδια του οποίου βρίσκονται σε υψηλές θέσεις στις λίστες προτιμήσεων σε διεθνής ραδιοφωνικούς σταθμούς.

«Είναι η πρώτη δισκογραφική δουλειά των Γραικών. Τα τραγούδια «της αγάπης και του έρωτα» αποδίδουν με αεράκι ελληνικό τον έρωτα έτσι όπως αυτός ταξιδεύει στον Πόντο Θράκη Μακεδονία Θεσσαλία Ήπειρο Μωρια Ρούμελη Μικρά Ασία και τα Νησιά.
Η δημοτική μυσταγωγία, η μουσική φλόγα, το ύφος, και η τεχνική των Γραικών τους οδηγεί σε άμεση επαφή με το κοινό το οποίο είναι ομολογουμένως μεγάλο και κινητοποιείται με το χορό.
Οι στίχοι των τραγουδιών έχουν απλότητα και σοφία και υμνούν την ανθρώπινη προσμονή στον έρωτα έτσι ώστε η αγάπη να φαίνεται σαν η μοναδική λύση στο ανθρώπινο δράμα. Η μορφή της αγαπημένης άλλοτε είναι κρυμμένη μέσα σε ένα λεμόνι (σχιζω ριζω το λεμόνι βρίσκω την Πανάγιω μέσα)και άλλοτε στην φωνή της (φωνή αηδονιού, στόμα χελιδονιού).

Οι Γραικοί μια αγαπημένη οικογένεια από την Μακεδονία, οι οποίοι πλαισιώνονται από αξιόλογους μουσικούς αποδίδουν με σοβαρότητα τα θέματα και τους ρυθμούς και έτσι δεμένοι και αγαπημένοι όπως είναι στη ζωή παρουσιάζονται και στην πρώτη επαγγελματική δουλειά. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους τους μερακλήδες και τους περήφανους χορευτές του έρωτα», αναφέρει ο Γιάννης Αρκέτος, κοινωνιολόγος –ποιητής.

Ποιοι είναι οι Γραικοί:


Κατερίνα Ελληνίδου (τραγούδι)
Γεννήθηκε στην Γερμανία, αλλά η καταγωγή της είναι από την Πιερία και την Πρέβεζα. Η μητέρα της με ποντιακή και μικρασιατική καταγωγή της έχει μεταδώσει την αγάπη για το δημοτικό τραγούδι.

Έχει κάνει μαθήματα παραδοσιακού τραγουδιού και Βυζαντινής μουσικής με τον Παν. Δρακόπουλο και εκτός από το τραγούδι, ασχολείται με τους παραδοσιακούς χορούς της Ελλάδας. Έχει εμφανιστεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και της Γερμανίας.



Παναγιώτης Ελληνίδης (κλαρίνο)
Γεννήθηκε  στην Κατερίνη  με καταγωγή από την πλευρά του πατέρα του από την  Καστοριά και την Ήπειρο και από την μεριά της μητέρας του από την Πιερία, μεγάλωσε ακούγοντας παραδοσιακή μουσική.
Σπούδασε Θεωρία και Αρμονία της μουσικής και κλαρινέτο σε Ωδείο για 6 χρόνια, όμως η αγάπη του για την παραδοσιακή μουσική τον είχε ήδη ωθήσει στην μελέτη του παραδοσιακού κλαρίνου. Αποτέλεσε  μέλος της χορωδίας της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης ''Μαϊστορες της Μακεδονίας'' υπό την διεύθυνση του κ. Περικλή Μαυρουδή.

Παρακολούθησε μαθήματα Βυζαντινής μουσικής και θεωρίας των «μακάμ» με τον Παναγιώτη Δρακόπουλο για δυο χρόνια.
Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως επαγγελματίας μουσικός, παίζοντας σε μουσικά φεστιβάλ, δρώμενα, πανηγύρια, γλέντια και συναυλίες  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Σερβία, Γερμανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Π.Γ.Δ.Μ., Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Αυστρία, Ελβετία και Κροατία).
Το 2002 βραβεύτηκε στην Κροατία σε παγκόσμιο φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής με Α’ βραβείο παρουσίας.
Έχει παίξει με μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες όπως οι Γιώργος Ξανθούλης, Γιάννης Ντομπρίδης,  Νίτσα  Τσίτρα,  Παν. Δρακόπουλος, Δρόσος Κουτσοκώστας, «Μαΐστορες της Μακεδονίας», «Λωξάντρα», «Balkaneast» κ.ά.

Σουμελή Ελληνίδου (τραγούδι)
Γεννηθηκε στην Κατερινη με καταγωγή από την πλευρά του πατέρα της από την  Καστοριά και την Ήπειρο και από την μεριά της μητέρας της από την Πιερία, μεγάλωσε ακούγοντας παραδοσιακή μουσική.

Έχει κάνει Θεωρία της Μουσικής και κλασικές σπουδές Βιολιού, ενώ ήταν μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης όπου διδάχθηκε Ιστορία Τέχνης και Μουσικής, Πιάνο, Ταμπουρά, Αρμονία και Βυζαντινή μουσική.                             Έχει κάνει ιδιαίτερα μαθήματα παραδοσιακού τραγουδιού και Βυζαντινής Μουσικής με τον Παν. Δρακόπουλο και συνεχίζει την πορεία της με μαθήματα Λαούτου και θεωρίας των «μακάμ» με τον Κυριάκο Ταπάκη, ενώ εκτός από το τραγούδι ασχολείται και με τους παραδοσιακούς χορούς της Ελλάδας.


 Ρία Ελληνίδου (κρουστά, τραγουδι)   
Γεννηθηκε στην Καστορια,  με καταγωγή από από την πλευρά του πατέρα της από την  Καστοριά και την Ήπειρο και από την μεριά της μητέρας της από την Πιερία, μεγάλωσε ακούγοντας παραδοσιακή μουσική.

Έχει κάνει Θεωρία της Μουσικής, Αρμόνιο, Φλογέρα και Κλαρινέτο σε Ωδείο, ενώ ήταν μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης όπου διδάχθηκε Ιστορία Τέχνης και Μουσικής, Πιάνο, Ταμπουρά, Κρουστά, Αρμονία και Βυζαντινή μουσική. Έκανε ιδιαίτερα μαθήματα παραδοσιακού τραγουδιού και Βυζαντινής Μουσικής με τον Παν. Δρακόπουλο και ιδιαίτερα μαθήματα κρουστών με τον Λουκά Μεταξά ενώ εκτός από τη μουσική ασχολείται και με τους παραδοσιακούς χορούς της Ελλάδας. Αποτέλεσς μέλος Συγκροτήματος Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης με  Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Πάρη Γκούνα. Υπήρξε μέλος σε μουσικές σκηνές, γλέντια, γάμους και χορευτικούς συλλόγους, ως κρουστή μουσικός και ως τραγουδίστρια εκτός από τους «Γραικούς», έχει συνεργαστεί με τη ΝίτσαΤσίτρα, τους «Μαΐστορες της Μακεδονίας», με τους «Λωξάντρα» κ.α. Με τους τελευταίους συμμετείχε στο κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ως τραγουδίστρια στην επιτυχημένη παράσταση «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου. Δισκογραφικά εκτός από το cd των Γραικών συμμετείχε σε cd των «Λωξάντρα», και άλλων καταξιωμένων μουσικών όπως Πασχάλη Περιφάνη, Κωσταντίνου Πλούσιου, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στο διαδίκτυο γνωρίζοντας ιδιαίτερη επιτυχία.


Νίκος Γαβριάς (Λύρα, Τραγούδι, Βιολί, Κεμανέ)
Γεννήθηκε στην Καστοριά . Από πολύ μικρός με την βοήθεια κυρίως του πατέρα του μπήκε στο πετσί της ποντιακής μουσικής, ακούγοντας όλες τις ραδιοφωνικές εκπομπές και καταγράφοντας μεγάλους πόντιους λυράρηδες, οι οποίοι στην συνέχεια ήταν οι μόνοι του δάσκαλοι και οδηγοί. Διετέλεσε λυράρης σε πολλά χορευτικά συγκροτήματα στην Μακεδονία και την Ήπειρο με συμμετοχές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια διδάσκει στο δημοτικό ωδείο Άργους Ορεστικού ως μουσικοδιδάσκαλος ποντιακής λύρας. Έχει καταξιωθεί στο ποντιακό στερέωμα πραγματοποιώντας πλήθος εμφανίσεων και συνεργασιών με μεγάλα ονόματα του ποντιακού χώρου και όχι μόνο όπως τον Γιάννη Κουρτίδη, Αχιλλέα Βασιλειάδη, Κώστα Καραπαναγιωτίδη, Στάθη Ευσταθιάδη, Κώστα Θεοδοσιάδη, Πόλιο Παπαγιαννίδη, Κώστα Σιαμίδη, Σωκράτη Κυψελίδη, Γιώργο Σιαμίδη, με την Μαρίζα Κωχ, Άρη Ντίνα κ.α.

Συμμετείχε στο 1ο πανελλήνιο Φεστιβάλ ποντιακών χορών ως τραγουδιστής, στο 13ο διεθνές φεστιβάλ χορού στην Σαμψούντα του Πόντου (Τουρκία), σε φεστιβάλ στην Τσεχία και εμφανίσεις στην Αμερική. Είχε φιλική συμμετοχή σε δύο cd της Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών. Εκτός από την ποντιακή λύρα τραγουδάει, παίζει κεμανέ και βιολί, έχοντας μαθητεύσει στο πλευρό του Δημήτρη Θεοδωράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου